به گزارش شهرآرانیوز؛ «بهدلیل وقوع خاموشیهای مکرر و طولانی برق در سال گذشته، باتریهای استفادهشده در دکلهای مخابراتی سراسر کشور بهشدت آسیب دیدهاند و در صورت تعویضنشدن این باتریها تا پیش از پایان فصل بهار، در تابستان با بروز هرگونه قطعی برق، احتمال قطعی گسترده خطوط مخابراتی و اینترنتی در نقاط مختلف کشور هم وجود خواهد داشت.»
نیمه فروردین بود که این خبر به نقل از فرهاد شهرکی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، منتشر شد و پیرو آن هم برخی نمایندگان مجلس به لزوم توجه مسئولان برای یافتن راهکاری مناسب برای جلوگیری از قطع اینترنت بهدنبال قطع برق در تابستان ۱۴۰۴ تأکید کردند. برخی از آنها حتی پیشنهاد برقراری برق اضطراری برای دکلهای مخابراتی را مطرح کردهاند.
به باور آنها، قطعی طولانی برق میتواند به باتریهای دکلهای مخابراتی آسیب بزند و درنتیجه باعث اختلال در اینترنت شود. فروردین امسال وقتی وزیر نیرو اعلام کرد که ناترازی برق در تابستان۱۴۰۴ به بیش از ۲۰هزار مگاوات خواهد رسید، پیشبینی میشد که تبعات این ناترازی بیش از پیش نمایان خواهد شد و دامن مردم را خواهد گرفت.
مهدی هاشمی کارشناس حوزه برق مخابرات و دانشجوی مقطع دکترای برق مخابرات است. او از چندوچون فعالیت آنتنهای بیتیاس میگوید که در زیرساختهای مخابراتی استفاده میشود.
به گفته او، از این نوع آنتنها برای تسهیل ارتباطات مخابراتی استفاده میشود. همچنین، این آنتنها از فناوریهایی مانند GSM، WiFi، CDMA و WiMAX پشتیبانی میکنند.
هاشمی با اشاره به اینکه آنتنهای بیتیاس ظرفیت مشخصی دارند و نهایتا در زمان قطع برق به مدت نود دقیقه میتوانند اینترنت مناطق مختلف شهر یا روستا را حفظ کنند، ادامه میدهد: پس از این مدت، ذخیره برق این آنتنها تمام و از مدار خارج میشود. این مسئله باعث ازدستدادن پوشش اینترنتی یا دیتا در هر منطقه از شهر یا روستا میشود.
این کارشناس برق مخابرات با اشاره به راهکارهایی که اپراتورهای اینترنتی در زمان قطع دوساعته برق برای حفظ دیتا یا پوشش اینترنتی در شهر یا روستا انجام میدهند، در اینباره توضیح میدهد: در کشور ما اپراتورها به سمتی حرکت میکنند که با قطع برق، تصمیم میگیرند دیتای شهر یا روستا را دستهبندی کنند. به عبارت دیگر، توان فرستنده را کاهش میدهند که نتیجهاش کاهش سرعت اینترنت میشود، اما میتواند دیتا یا پوشش اینترنتی مناطق مختلف شهری یا روستایی را در زمان قطع دوساعته برق مدیریت و از قطعشدن کامل دیتا جلوگیری کند، اما این موضوع باعث پایینآمدن کیفیت و سرعت اینترنت میشود که مشکلات دیگری را برای کاربران ایجاد میکند.
هاشمی با اشاره به اینکه با وجود ایجاد و توزیع شبکه فیبر نوری در مشهد، بازهم قطع دوساعته برق باعث ایجاد مشکل در پوشش اینترنتی کاربران در مناطق مختلف میشود، بیان میکند: اگر قطع برق از دو ساعت به سه ساعت افزایش پیدا کند، آنتنهای بیتیاس توان حفظ برق ذخیرهشده را ندارند و همین موضوع باعث میشود پوشش اینترنت در این مدت از بین برود.
او با اشاره به راهکارهای موجود برای حفظ پوشش اینترنتی در زمان قطع برق بیش از دو ساعت برای شرکتهای مخابراتی، تصریح میکند: افزایش ظرفیت ذخیره برق در آنتنهای بیتیاس و کاهش توان فرستندهها ازجمله این راهکارهاست. البته معمولا شرکتهای اینترنتی روش دوم را در زمان قطع یا نوسانات برق انتخاب میکنند که در این حالت بازهم کیفیت و سرعت اینترنت کاهش مییابد.
احسان عظیمیراد از نمایندگان شهرمان در مجلس شورای اسلامی است که درباره برقراری اینترنت با وجود ناترازی و قطعشدنهای پیاپی برق، پیگیریهایی را انجام داده است. او با اشاره به اینکه بسیاری از کارهای مردم در شهر و روستا با اینترنت است، به دستوری که از وزیر ارتباطات برای ارتقای سایتهای مخابراتی دریافت کرده است، اشاره و بیان میکند: بیش از شصت شرکت مخابراتی نیازمند نصب سایت جدید یا ارتقای فناوری هستند. این کار انجام و به شرکتهای مخابراتی ابلاغ شده که در یک زمانبندی در حال انجام است.
عظیمیراد با اشاره به اینکه ارتقای سایت و استفاده از تجهیزات نیاز به اعتبار دارد، اختصاص بودجه از سوی وزارت ارتباطات به شرکتهای مخابراتی را از اقدامات در حال اجرا بیان میکند.
او با اشاره به فعالیت شرکت نیانالکترونیک که در مشهد باتریهای مخابراتی تولید میکند، یادآور میشود: پیشنهادی به وزیر ارتباطات درباره معرفی این شرکت به وزارت ارتباطات و بستن قرارداد با آن برای افزایش تولید و گسترش توزیع باتریهای سایتهای مخابراتی این شرکت به شرکتهای مخابراتی داشتیم. این موضوع علاوه بر حمایت از شرکتهای دانشبنیان مشهد، مشکل کاهش سرعت اینترنت و کیفیت آن در خراسانرضوی با وجود قطعی برق را رفع میکند.
او با اشاره به اینکه باتریهای سایتهای مخابراتی ظرفیت مشخصی برای ذخیره برق دارند، تصریح میکند: میتوان با قیمت کمتر و تولید بیشتر نوع ایرانی آن را استفاده کرد. زیرا وقتی تعداد باتریهای سایتهای مخابراتی افزایش یابد، بیشتر میتوان برق را ذخیره و در زمان قطع برق از قطع اینترنت جلوگیری کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین حسنعلی اخلاقیامیری، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، هم با اشاره به اینکه بخشی از ناترازی برق که امروز با آن روبهرو هستیم، حاصل مجموعهای از اقدامات انجامنشده در گذشته است، اظهار میکند: ناترازی نتیجه ناهمخوانی تولید و مصرف برق است که مشکلات بسیاری را هم در زندگی مردم و هم در بخشهای مهم اقتصادی ایجاد کرده است.
او با اشاره به ورود مجلس شورای اسلامی به رفع ناترازی برق ادامه میدهد: نمایندگان مجلس پاییز پارسال از دولت خواستند هم تولید و هم سبد انرژی را در سال۱۴۰۴ افزایش دهد و دولت هم در اینباره قول داد که این راهکارها را عملی کند، اما محقق کردن این قولها به زمان زیادی نیاز دارد.
این نماینده مجلس با اشاره به وجود حجم زیاد زغالسنگ در کشور، میگوید: یکی از راهکارهای توسعه و تنوع سبد انرژی استفاده از سوختهای طبیعی ازجمله زغالسنگ است. اکنون حتی اروپا هم از زغالسنگ برای تولید برق استفاده میکند.
او با اشاره به اینکه در زمستان نیز مصرف گاز بهصورت خانگی بیشتر است، بیان میکند: اگر برای تولید برق از گاز برای سوخت نیروگاهها استفاده نشود، نتیجهاش افزایش آلودگی هوا میشود.
حجتالاسلاموالمسلمین اخلاقی به راهکار بهروزرسانی نیروگاهها توسط دولت اشاره میکند و قطعشدن برق در نیمه دوم فروردین امسال را بهدلیل همین بهروزرسانیها میداند.
او با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی و دولت بهدنبال تولید برق با انرژی هستهای هستند، اجرای این موضوع را زمانبر میداند و میگوید: میدانیم که زندگی مردم و فعالیتهای اقتصادی بر پایه برق و اینترنت پیش میرود؛ بنابراین همه تلاش مجلس این است که این ناترازی را با کمک دولت رفع کند، اما شهروندان هم لازم است علاوه بر صرفهجویی در مصرف برق، برای اجرای برنامههای دولت در تولید انرژی و استفاده از راهکارهای جدید که زمانبر است، صبور باشند.
مخابرات منطقه خراسانرضوی ۲میلیونو۱۰۰هزار مشترک تلفن ثابت فعال در استان دارد که خدمات دریافت میکنند. همچنین، این شرکت با بیش از ۵ میلیون مشترک فعال همراهاول، پس از تهران رتبه دوم مشترکان همراهاول کشور را دارد. این دادهها مشخص میکند که اگر با قطع برق، اینترنت هم قطع شود، بسیاری از مشترکان مخابراتی در خراسانرضوی با مشکل روبهرو میشوند.
به همین منظور سراغ مسئولان این شرکت رفتیم تا بدانیم وضعیت احتمالی اینترنت در تابستان پیشرو برای شهروندان مشهد و خراسانرضوی چگونه است و چه اقداماتی برای جلوگیری از قطع احتمالی اینترنت در تابستان پیشرو در مخابرات منطقه خراسانرضوی برنامهریزی شده است، اما با وجود پیگیری دهروزه، پاسخی از این شرکت دریافت نکردیم.
حسن اروجی، مدیر وقت مخابرات منطقه خراسانرضوی، بهمن۱۴۰۲ در نشستی خبری گفته بود: ۲هزارو۵۹۶ روستای بیش از بیست خانوار در خراسانرضوی وجود دارد. در ابتدای دولت سیزدهم ۸۴درصد این روستاها پوشش آنتندهی تلفن همراه داشته و اکنون این میزان به ۹۲درصد رسیده است. امیدواریم تا پایان سال۱۴۰۲ و اوایل سال۱۴۰۳ همه روستاهای بیش از بیست خانوار زیرپوشش موبایل و اینترنت پرسرعت قرار بگیرند.
او همان زمان گفته بود: شبکه موبایل خراسانرضوی پس از استان تهران بزرگترین شبکه موبایل کشور است و در خراسانرضوی ۱۶هزارو۸۰۰کیلومتر فیبرنوری اجرا شده که حدود ۸هزارو۵۰۰کیلومتر آن در حوزه روستایی استفاده شده است. همچنین، بیشتر از نصف روستاهای خراسانرضوی به فیبرنوری متصل شدهاند و حدود ۵هزارو۹۰۰کیلومتر فیبرنوری در داخل شهرها و ۲هزارو۳۰۰کیلومتر نیز در بین شهرهای استانمان اجرا شده است.
او در نشست خبری شهریور۱۴۰۳ نیز گفته بود: مخابرات استان خراسانرضوی در حال پیگیری پروژههای توسعهای است. برای امسال برنامهریزی کردهایم که ۲۵۴سایت موبایل را تا پایان سال راهاندازی کنیم. خوشبختانه در هفته دولت ۸۴سایت را به بهرهبرداری میرسانیم. همچنین ۲۰۱سایت را برای ارتقای فناوری دیتا از نسل۲ به نسل ۳ و ۴ آماده کردهایم که از این تعداد، ۱۲۴سایت اکنون و در هفته دولت در حال بهرهبرداری است.